ESTA - Elektronisk registrering för inresa till USA

Från och med den 12 januari 2009 skall resenärer som reser under U. S. Visa Waiver Program ge viss information om kommande vistelse i USA.

Hemsidan där informationen skall lämnas på är sedan den 01 augusti i drift. Genom att ange relevant information så tidigt som möjligt, dock senast 72 timmar innan avgång kommer ett förhandsbesked om eventuellt godkännande för inresa till USA att erhållas.

Med ett godkännande genom det elektroniska systemet ESTA sparas det tid på flygplatsen (från nu till den 12 januari 2009). Efter den 12 januari 2009 skall godkännanden ske via ESTA. ESTA Systemet är enkelt att använda.

ESTA för inresa i USA


Ändrade regler från den 8 september 2010.

US Customs and Border Protection (CBP) har meddelat att bestämmelserna gällande resenärer från Visa Waiver Program (VWP) länder (inklusive Sverige) har ändrats. En förskottsavgift kommer att tar ut för alla som ansöker om ett elektroniskt "Travel Authorization (ESTA).

Fr o m den 8 september kommer en avgift på 4 dollar att tas ut för att täcka arvoden som CBP har för att administrera ESTA-systemet. Detta belopp läggs till de obligatoriska 10 dollar som tas ut i förskottsavgift fastställt av (Travel Law § 9 i offentlig rätt, 111-145, USA Capitol Police Administrativa tekniska korrigeringar år 2009).

Den totala avgiften för ett nytt eller förnyat ESTA kommer alltså att vara 14 dollar.

Vid ansökan om ny ESTA - eller förlängning av befintliga ESTA - måste ansökan göras med ett kredit-eller betalkort.

ESTA-systemet accepterar för närvarande följande kreditkort:

  • MasterCard
  • VISA
  • American Express
  • Discover

Ansökan om ESTA kommer endast att behandlas om all betalningsinformation har mottagits.

DHS (Department of Homeland Security ) har meddelat att avgiften för ESTA kommer att påläggas fr o m 8 september 2010. Ansökningssidan är ännu inte uppdaterad och bokas en resa till USA, med avresa  inom de nästkommande 2 åren och ESTA ansökan är gjord innan 8 september 2010, tillämpas ingen avgift.


Klicka på bilderna för att komma till ESTA ...

ESTA